Laulu-Miesten äänitteitä 2010-luvulla

Laulu-Miehet on vieraillut ahkerasti äänitysstudiolla 2010-luvulla. Musiikkia on tallennettu yhteensä kahdeksalle cd-levylle. Suomessa syntynyt (2017) –levyllä tulee Laulu-Miesten osuus satavuotiaan Suomen kohtalonhetkissä vahvasti esiin. Niin Jean Sibeliuksen Jääkärien Marssin kuin Finlandia-hymninkin ensimmäinen esittäjä oli Laulu-Miehet. Kuoron tilauksesta syntyivät myös Sibeliuksen Humoreski ja Ne pitkän matkan kulkijat, Toivo Kuulan Kevät ja Tuli tuttu, vanha tuttu sekä Leevi Madetojan De Profundis. Harvoin kuullut Madetojan Aslak Smaukka ja Sibeliuksen Koskenlaskijan morsiamet edustavat Laulu-Miesten suurimuotoisia tilauksia sinfoniaorkesterille ja mieskuorolle. Historiallinen sävelmatka tuodaan nykypäivään, kun levyllä soi Mikko Heiniöltä tilattu ja vuonna 2014 kantaesitetty Isoisän runoja -sarja.

Eino Linnala kuuluu 1920-luvun lopulla aloittaneisiin suomalaisiin säveltäjiin, joiden tuotannon kohtalona oli joutua kulttuurimurroksen kouriin. Linnalan sukupolven tuotteliaimman luomisvaiheen katkaisivat sodat. Uusien säveltämisen tekniikoiden ja dodekafonian läpimurto 1950-luvun Suomessa kohtasi suurta vastarintaa monissa säveltäjissä, joista monelle uudet modernistiset pyrkimykset muodostivat vaikean ja ylipääsemättömän haasteen. Tasoltaan ja laajuudeltaan Eino Linnalan mieskuorotuotanto on huomattava: Laulu-Miesten kokonaistaltiointihankkeen Eino Linnala, mieskuorolauluja I-III (2012-2017) aikana löytyneiden laulujen lukumäärä kohosi lopulta seitsemäänkymmeneen mieskuorolauluun. Tällä määrällä Linnala sijoittuu Selim Palmgrenin jälkeen toiseksi ohi Leevi Madetojan, Jean Sibeliuksen ja Toivo Kuulan.

Laulu-Miesten vuonna 1928 Wäinö Rautavaaran johdolla äänittämät mieskuorolaulut kuuluvat vanhimpiin Suomen Yleisradiossa tehtyihin taltiointeihin. Kaikki Rautavaaran johdolla tehdyt laulut sisältyivät myös jo ensimmäiseen Laulu-Miesten Lauluja I –painokseen niin, että Laulu-Miesten vuosisata (2014) -levyllä kuullaan siten myös kokoelman aloittaneiden tekijöiden autenttinen ääni. Muita johtajia levyllä ovat Lauri Näre, Arvo Hannikainen ja Martti Turunen.

Laulu-Miesten joululevyt Laulu-Miesten joulu (2010), Joulu saapuu (2013) ja Taas kaikki kauniit muistot – Laulu-Miesten 105 joulua (2019) sisältävät kuoron laajaa jouluohjelmistoa 1100-luvun luostarilauluista nykypäivän suosituimpiin joulusävelmiin. Laulu-Miesten omien solistien ohella levyillä vierailee yksi viihdemusiikkimme kärkinimistä, Jari Sillanpää (2013). Levyjen urkurina soittaa dir. mus. Tapio Tiitu.